• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «Вишиванка – життєвий символ українців».

«Вишиванка – життєвий символ українців».

2018-05-17

/Files/images/2018_rk/IMG_5700.JPG

«Вишиванка – життєвий символ українців».

Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини. Святе покривання, яке найближче до тіла, - це, звісно, своя сорочка. В українців є такий вислів: «Народитися в сорочці» - бути щасливим у житті.

Українська вишиванка — це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні. Вона є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який характеризує не лише темперамент нації, але й є її візитівкою. Символічні кольори – червоне і чорне, як у пісні, ними пройнята вся історія нашого народу.

Такими словами Снігурівська районна бібліотека ім..В.Бойченка розпочала День вишиванки.

Свято розпочалося на бібліомайданчику з опитування «Хто вона, українська вишиванка: модний бренд чи традиція з віковою історією?», учасниками були користувачі бібліотеки та жителі міста. За результатами було виявлено, що українська вишиванка є символом національної гордості та способом висловлення власних поглядів на націю та культуру.

Бібліотекар Зіньковська В.І. розповіла про 10 цікавих фактів з історії вишиванки, легенду про неї та прироповідки, повір’я про сорочку. Читали вірші та слухали пісні про вишиванку. Також була представлено книжкову виставку «Вишиванка – життєвий символ українців».

Сьогодні українська вишиванка всюди: без неї не обходиться жодненаціональне свято, вона є невід’ємним елементом гардеробу, нею оздоблюють інтер’єр... Такі думки надихнули працівників на фотосесію бібліотекарів у вишиванках «Вишиванка - українська».

Фінальною частиною заходу став бібліоподіум «Міс Бібліовишиванка»:найдавніша - Довган Г.В. вишиванки пра-прабабусі з Тернопільської області яким понад 200 років, найцікавіша історія появи в гардеробі –Хіміченко К.Б. подарунок доньки мамі на День вишиванки, найоригінальніша – Геєва Т.О. мотиви Чернівецької області, найдорожча – Кецман Н.М. мамина плахта з Чернігівської області.

Вишиванка стала для нас не просто одягом,торговою маркою чи витвором мистецтва. Маючи таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.

/Files/images/2018_rk/IMG_5753.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_5749.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_5741.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_5737.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_5710.JPG

/Files/images/2018_rk/IMG_5706.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 293

Коментарi